BETA

Forum protiv neokolonijalizma prerasta u pokret: poruka Putina, govor Medvedeva, istupanje Nenada Popovića

Forum protiv neokolonijalizma prerasta u pokret: poruka Putina, govor Medvedeva, istupanje Nenada Popovića


Politika
| 17.02.2024

|
access_time
11:20

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je u poruci učesnicima osnivačkog zasedanja Foruma pristalica borbe protiv savremenih praksi neokolonijalizma “Za slobodu nacija!” da je “politika neokolonijalizma postala jedan od glavnih destabilizujućih faktora u međunarodnim odnosima, prepreka razvoju čitavog čovečanstva”.

“Vaš reprezentativni sastanak smatram izuzetno važnom i aktuelnom inicijativom. Neokolonijalizam je sramno nasleđe mnogovekovne epohe pljačke i eksploatacije naroda Afrike, Azije, Latinske Amerike i drugih regiona planete. NJegove agresivne manifestacije danas vidimo u pokušajima kolektivnog Zapada da svim sredstvima očuva svoju dominaciju, da ekonomski potčini druge zemlje, liši ih suvereniteta i nametne tuđe vrednosti i kulturne tradicije”, naveo je Putin u pismenoj poruci.

Na prvom Međunarodnom forumu pristalica borbe protiv savremenih praksi neokolonijalizma – “Za slobodu nacija!” koji je održan 15. i 16. februara u Moskvi učestvovali su predstavnici vodećih političkih snaga iz 60 zemalja Afrike, Azije, ZND, Bliskog istoka, Latinske Amerike i Evrope, ukupno oko 400 delegata.

Lider Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev naglasio je u uvodnom izlaganju da su “učesnici Foruma Jedinstvene Rusije ‘Za slobodu nacija!’ istinska globalna većina”. Učesnike Foruma objedinjuje zainteresovanost za prosperitet naroda, neravnodušan odnos prema sudbini čovečanstva, njegovom punom razvoju, oslobođenom od neokolonijalnih praksi, rekao je on.

Na otvaranju plenarne sednice Foruma predsednik partije je naglasio da je dijalog danas moguć zahvaljujući kolosalnom radu prethodnih generacija.

Forum protiv neokolonijalizma prerasta u pokret: poruka Putina, govor Medvedeva, istupanje Nenada Popovića

“Da podsetim da je 1960. godine, na inicijativu Sovjetskog Saveza, Generalna skupština UN usvojila Deklaraciju o davanju nezavisnosti kolonijalnim zemljama i narodima, rezoluciju 1514. Taj dokument je postao izuzetno važan za obezbeđivanje stvarnih prava i sloboda građana u različitim delovima sveta”, rekao je.

Medvedev je podsetio da je u narednim decenijama formiran međunarodni pravni okvir za nepovratni proces dekolonizacije. “Čuvamo u sećanju i pamtimo Svetski kongres miroljubivih snaga – veliki antikolonijalni međunarodni forum održan u Moskvi oktobra 1973. Godine”, dodao je.

U završnoj deklaraciji tog Kongresa, kako je podsetio, rečeno je da je neophodno osigurati da svaka nacija ima pravo da samostalno bira svoj put i uloži nove napore da se znanje, rad i bogatstvo čovečanstva iskoriste za dobrobit ljudi. “Posebno se zahvaljujemo zemljama koje su učestvovale u ovoj manifestaciji pre 50 godina i čiji su predstavnici sada ponovo došli u glavni grad Rusije“, rekao je Dmitrij Medvedev.

On je primetio da neometropole tretiraju zemlje van “zlatne milijarde” kao svoje posede, a njihove narode kao ljude trećeg reda. Da bi zadržali globalni uticaj, oni grade finansijski, naučni, tehnološki, ideološki i kulturni monopol i blokiraju alternativne puteve razvoja.

“Bivše kolonijalne imperije nastavljaju da razmišljaju logikom sopstvene ekskluzivnosti i drže se iluzija iz prošlosti. Zemlje koje su stekle slobodu suočile su se sa žestokim pokušajima da se kolonijalno ropstvo pretvori u neokolonijalno”, rekao je Dmitrij Medvedev.

Na plenarnoj sednici Foruma govorio je i predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović. On je naglasio da je Jedinstvena Rusija lider partija desnog centra u Evropi i svetu dodajući da je organizovanjem Foruma “Za slobodu nacija!” ta partija pokazala da može da ujedini tri četvrtine sveta.

Srpska narodna partija i Jedinstvena Rusija odavno su sklopile sporazum o saradnji, podsetio je Nenad Popović. “Radimo po ovom sporazumu na mesečnom nivou. Naše delegacije se sastaju, razmenjuju iskustva, razmenjuju međusobnu podršku na različitim platformama. Mnogo je urađeno za kratko vreme”, rekao je predsednik Srpske narodne partije.

Forum protiv neokolonijalizma prerasta u pokret: poruka Putina, govor Medvedeva, istupanje Nenada Popovića

Popović je ocenio da su ruska ekonomija i industrija danas u takvom usponu da to izaziva poštovanje svih zemalja sveta.

“Veoma je važno da današnji forum pruža priliku da se konsoliduju i objedine napori većine sveta: Kine, Rusije, Indije, Pakistana – milijardi ljudi koji žele da žive slobodno, poštujući jedni druge”, rekao je Nenad Popović.

Neformalno udruženje političkih partija i društvenih snaga “Forum pristalica borbe protiv modernih praksi kolonijalizma” stvoreno je na inicijativu Jedinstvene Rusije. Ideju je podržao predsednik Vladimir Putin, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova će doprineti njenoj realizaciji i pružiti podršku u radu Foruma.

Na sastanku organizacionog komiteta Foruma u novembru 2023, predsednik Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev predložio je naziv foruma “Za slobodu naroda!”. Forum će se održavati jednom u dve godine, a njegov organizacioni odbor, čiji član je i lider SNP Nenad Popović, transformisan je u stalni odbor sa ovlašćenjima do 2026. godine.

Teme